ראומטולוגיה היא תחום ברפואה פנימית המתמקד באבחון וניהול של הפרעות המשפיעות על המפרקים, הרקמות הרכות ורקמות החיבור. כאשר נשים מגיעות לגיל המעבר (בין הגילאים 45-55), שינויים הורמונליים יכולים להשפיע באופן משמעותי על בריאות המפרקים שלהן ועל בריאותן הכללית.
גיל המעבר, המאופיין בירידה ברמות הורמון האסטרוגן, עלול לגרום לבעיות מפרקים או להחמיר מצבים קיימים. מחלות מפרקים נפוצות כוללות דלקת מפרקים ניוונית (אוסטיאוארתריטיס OA), דלקת מפרקים שגרונית (דלקת מפרקים שגרונית RA ) וזאבת (לופוס), אשר כולן יכולות להשפיע על נשים במהלך ואחרי גיל המעבר.
במקרים של נשים הסובלות ממחלת העור פסוריאזיס, עלולה להתפתח גם דלקת מפרקים ספחתית, שיכולה לפגוע במפרקים בודדים או רבים, לגרום לדלקת בחוליות עמוד השדרה ולהקשיח אותן.
מחלות מפרקים באות לידי ביטוי לרוב בכאבי מפרקים חזקים, המחמיר בעיקר במנוחה ולא בפעילות, כאבים ליליים, נוקשות בוקר, הפחתה בטווחי התנועה, נפיחות במפרקים, פריחות בעור ועייפות.
יש מספר גישות בהן ראומטולוג מומחה לגיל המעבר יכול לאבחן מחלות מפרקים. ראשית, ראומטולוג יבצע הערכה קלינית יסודית, תוך התחשבות בהיסטוריה רפואית, תסמינים ובדיקות גופניות.
לאחר מכן, הראומטולוג עשוי להנחות על ביצוע בדיקות דם על מנת לאתר סמנים ונוגדנים המעידים על דלקת מפרקית.
אמצעי נוסף שעשוי לסייע לראומטולוג באבחון הוא ניתוח נוזלי מפרקים- מיצוי נוזלים מהמפרקים הפגועים על מנת להעריך דלקת ולשלול זיהומים.
ולבסוף, הראומטולוג נעזר גם בהדמיות כמו צילומי רנטגן, MRI או אולטרסאונד על מנת לקבל הבנה תובנות חזותית לגבי נזקים מפרקים ונוכחות דלקתית.
הטיפול במחלות מפרקים עשוי לכלול טיפול תרופתי כגון תרופות אנטי דלקתיות, תרופות מסוג DMARDs העוצרות או משהות את התפתחות הדלקת השיגרונית ותרופות ביולוגיות, אך גם פיזיותרפיה לשיפור גמישות ותפקוד המפרקים ושינויים באורח החיים, הכוללים מעקב אחר תזונה ופעילות גופנית.
תסמינים כגון כאבי פרקים בלתי מוסברים, עייפות וחולשה, נפיחות ונוקשות בוקר עלולים להתפרש בצורה לא נכונה כחלק מתופעות גיל המעבר. יש לשים לב ולפנות לראומטולוג מומחה במקרים שהתסמינים מחמירים או מתמשכים, כדי לוודא שלא מדובר במחלה מערכתית מורכבת או מצב אוטואימוני אלא רק כתופעות זמניות של גיל המעבר, הניתנות לטיפול. חשוב להבין, שמצב של כאב מתמשך, בייחוד בגיל מבוגר כאשר לגוף קשה יותר להשתקם, עלול להפוך למחלת כאב כרונית כמו פיברומיאלגיה.
על ידי זיהוי הסימפטומים של מחלות מפרקים, הבנה מתי לפנות לטיפול של רופא מומחה ואימוץ גישת טיפול רפואי משולב, נשים בגיל המעבר יכולות לנהל את אורח חייהן ואת בריאותן בצורה מושכלת, אקטיבית והוליסטית.